Historie
⇐ Innledning | Innhold | Cachebeskrivelser ⇒ |
Generelt
GPS – Global Positioning System – er, som navnet antyder, et globalt system for posisjonsfastslåelse. Ved hjelp av for øyeblikket 32 satellitter, kan en GPS-mottaker som mottar data fra minst fire av disse, beregne nøyaktig posisjon. Dette systemet var opprinnelig tilrettelagt for bruk av forsvaret i USA, og hadde derfor innebygd en signalforringelse for alle andre brukere, som medførte en nøyaktighet på bare 50-100 meter. Dette kaltes «Selective Availability» (SA). Daværende president Bill Clinton sørget den 1. mai 2000 for at SA ble slått av, noe som umiddelbart medførte at nøyaktigheten til alle GPS-mottakere økte til bare 5-10 meter.
To dager senere, den 3. mai, var det en GPS-interessert kar ved navn Dave Ulmer i Oregon, USA, som ville teste nøyaktigheten. Han gjemte en stor beholder med diverse innhold, inkludert en loggbok, i et skogholt utenfor byen Portland. Deretter delte han koordinatene til dette stedet på en nyhetsgruppe på Internett. I løpet av noen få dager hadde flere funnet frem til denne «GPS stash»-en, som Ulmer selv kalte den, og lagt ut sine egne. Etter hvert ble det et behov for å samle koordinatene på ett sted, og 2. september 2000 lanserte Jeremy Irish nettstedet Geocaching.com, med 75 geocacheoppføringer. Siden da har nettstedet vokst kontinuerlig, og inneholder per 2015 over 2,5 millioner geocacher over hele verden.
I Norge
Et drøyt år etter at den første geocachen ble lagt ut i USA, var det en eksiltrønder i Bergen, «Steinar, Bergen», som den 9. juni 2001 la ut Norges første geocache, på Bønes litt sørvest for Bergen sentrum. Det bor og leker mange barn i området, og den opprinnelige geocachen ble hyppig «plyndret», og ble derfor endret til en såkalt «multicache», hvor man må innom flere andre punkter før man finner selve geocachen. Denne geocachen er fortsatt aktiv og kan finnes.
⇐ Innledning | Innhold | Cachebeskrivelser ⇒ |