Innledning
Innhold | Historie ⇒ |
Hva er geocaching?
Geocaching er en utendørsaktivitet som går ut på å finne beholdere som er gjemt i naturen eller byen, ved hjelp av en GPS-mottaker. Man får tak i koordinater på Internett, tar seg frem til et sted, finner beholderen, skriver dato og kallenavn i loggen, og til slutt deler opplevelsen på Internett.
Hvem driver med det?
Alle! Det finnes ingen aldersgrenser eller andre kriterier for å drive med geocaching. Om du liker å gå turer alene eller sammen med andre, om du er en forelder som ofte er på tur med barna, om du er pensjonist – ja selv om du er rullestolbruker, er det mulig å drive med geocaching, selv om kanskje ikke alle geocacher er oppnåelig.
Hvorfor driver man med dette?
Blant dem som har vært geocachere en stund, er det to hovedgrunner til at man fortsetter med det: Man liker å oppleve nye steder, og man liker å omgås andre med den samme interessen.
Andre motivasjonsfaktorer:
- Man kan oppleve nye steder, ofte også i eget nærmiljø
- Man får et konkret mål for f.eks. fjellturer
- Enklere å motivere de aller yngste til å være med på tur
Hva trenger man?
Et medlemskap hos Geocaching.com, en GPS-enhet og tilgang til Internett. GPS-enheten kan enten være en håndholdt GPS eller en smartmobil med innebygd GPS-mottaker. Prinsippet er uansett det samme – man navigerer til en gitt geocache ved hjelp av en kompasspil eller en linje på kartet på enheten, til avstanden er kortest mulig.
Geocaching.com-medlemskap
Et basismedlemskap hos Geocaching.com er gratis. Hvis man blir «bitt av basillen», kan man velge å betale 30 USD i året for et såkalt Premiummedlemskap. Da får man blant annet tilgang til de relativt få geocachene som bare er for Premiummedlemmer, og mulighet for varsling om nye geocacher i området.
GPS-mottaker
I begynnelsen velger mange å bruke smarttelefon, fordi mange allerede har en slik, og de fleste moderne smarttelefoner har innebygd GPS-mottaker. Imidlertid velger mange en dedikert GPS-mottaker etter hvert, hovedsakelig fordi de er mer robuste og tåler både vann og fall bedre enn de fleste mobiler, men også fordi de gir langt lengre brukstid før batteriene må lades eller skiftes.
Apper
For både iOS (Apple) og Android finnes det to apper: «Geocaching» og «Geocaching Intro», alle fra «Groundspeak, Inc.» . Intro-appene er gratis, og kan være et greit utgangspunkt hvis man er usikker. De er imidlertid sterkt begrenset, og er bare ment å gi en smakebit. De «ordentlige» appene koster ca. 10 USD, og gir all funksjonalitet som medlemsnivået ditt gir deg. Det finnes også apper for Windows Phone, men disse er ikke offisielle.
Dedikerte GPS-enheter
Når man begynner å undersøke, vil man fort oppdage at én bestemt produsent er nærmest enerådende på markedet blant geocachere i Norge, nemlig Garmin. Dette har sannsynligvis sammenheng med tilgang på kartdata – kart må nemlig anskaffes separat. Garmins Topo-kartserier er alle basert på data fra Statens kartverk, men er så dyre i anskaffelse (kr 800–1300 for 1/20 av landet) at mange velger andre alternativer, som for eksempel gratiskart fra frikart.no, som er basert på OpenStreetMap. Disse har imidlertid variabel kvalitet, hvor enkelte områder kan ha mer nøyaktige og oppdaterte data enn kartverkets kart, mens andre områder kanskje har store mangler.
Hvordan gjør man det?
All informasjon om geocachene ligger lagret i en kjempedatabase hos geocaching.com. For å få tilgang til koordinatene til geocachene, må man ha en brukerkonto der. Det er gratis å oppprette en basiskonto – hvis man ønsker utvidet funksjonalitet, kan man betale og få såkalt Premiummedlemskap.
Når man er innlogget på nettsiden, har man ulike muligheter for å søke opp geocacher og se detaljene for dem. Den samme brukerkontoen brukes også til de offisielle Geocaching-appene. Disse henter den samme informasjonen fra den samme databasen, selv om det presenteres litt annerledes.
Hvordan du går frem for å finne en geocache, avhenger litt av om man bruker en smarttelefon-app eller en dedikert GPS-mottaker.
Med app
Last ned Geocaching Intro-appen og velg «Koble til med Geocaching». Første gang du starter appen, må du enten logge inn eller opprette en konto. Hvis du oppretter konto froa appen, velger du da et geocaching-brukernavn og et passord, samt oppgir en e-postadresse, slik at andre geocachere kan kontakte deg om nødvendig.
Når du har logget inn på appen, får du frem et kart hvor enkelte geocacher vises. Trykk på en av geocachene og trykk på navnet. Du får da opp informasjon om den geocachen, som vanskelighet, terreng, størrelse og hint. Velg «Start». Du får nå opp enten et kart med en linje og en avstand, eller en kompassrose og en avstand. Nå kan du gå i retningen streken/pilen viser, og prøve å få avstanden minst mulig.
Når avstanden er mindre enn ca. 10 meter, er det på tide å legge vekk mobilen og begynne å bruke øynene i stedet. Bruk kunnskapen om vanskelighet, terreng og størrelse til å hjelpe deg i letingen.
Når du finner cachen, skal den inneholde minst en loggbok eller en papirstrimmel som du kan logge besøket ditt på. Beholderen kan i tillegg inneholde såkalte «bytteting» – for disse er regelen at du kan ta med deg noe dersom du også legger igjen noe av lik eller høyere verdi.
Når du er ferdig med geocachen, lukker du den godt igjen og legger den tilbake nøyaktig slik du fant den, slik at neste finner får den samme opplevelsen som deg selv. Deretter kan du gå til en ny cache og gjenta det hele.
For at funnet ditt skal bli talt som et funn på Geocaching.com, må det logges på nett. Dette er mulig å gjøre fra appen mens du fortsatt er på stedet, men hvis du vil gjøre det hjemmefra etterpå, går du til Geocaching.com og finner tilbake til geocachen du har funnet, klikker Logg ditt besøk, velger Found it og skriver om opplevelsen din. De fleste cacheeiere setter stor pris på om du tar deg tid til å skrive litt mer enn bare noen få ord.
Med GPS-mottaker
Gå til Geocaching.com og bruk Spill -> Finn en cache til å finne en cache du vil prøve deg på. Koble GPS-enheten til datamaskinen. Vanligvis vil den dukke opp som en egen stasjon. Klikk på knappen GPX-fil og lagre filen du får, der slike filer skal lagres på GPS-en. På de fleste Garmin-GPS-er vil dette være i mappen Garmin/GPX. Du kan også bruke knappen Send til min GPS, du vil da måtte installere en nettleser-plugin. Da slipper du å forholde deg til filer.
Når du nå kobler fra og starter opp GPS-mottakeren, går du til siden som viser geocacher, vanligvis heter valget Geocacher og finnes på hovedmenyen. Den eller de geocachene du har lagt inn, vises nå i listen. Velg den du vil finne, se detaljene om geocachen, inkludert vanskelighet, terreng, størrelse og hint, og velg Kjør (eller Gå, det varierer litt). Hvis du nå går til kartskjermen, vil du se en linje fra der du er, til der cachen skal være. På kompasskjermen får du en pil som viser retningen. Du kan også stille inn GPS-en slik at du får se avstanden i meter.
Når avstanden er mindre enn ca. 10 meter, er det på tide å legge vekk GPS-mottakeren og begynne å bruke øynene i stedet. Bruk kunnskapen om vanskelighet, terreng og størrelse til å hjelpe deg i letingen.
Når du finner cachen, skal den inneholde minst en loggbok eller en papirstrimmel som du kan logge besøket ditt på. Beholderen kan i tillegg inneholde såkalte «bytteting» – for disse er regelen at du kan ta med deg noe dersom du også legger igjen noe av lik eller høyere verdi.
Når du er ferdig med geocachen, lukker du den godt igjen og legger den tilbake nøyaktig slik du fant den, slik at neste finner får den samme opplevelsen som deg selv Deretter kan du gå til en ny cache og gjenta det hele.
For at funnet ditt skal bli talt som et funn på Geocaching.com, må det logges på nett. Du kan registrere geocachen som funnet i GPS-mottakeren ved å velge Logg forsøk og deretter Funnet (eller Fant ikke, dersom du ikke fant den). Du kan senere lese inn disse registreringene på datamaskinen, til hjelp når du skal logge funnene på nettet. På nettsiden finner du tilbake til geocachen du har funnet, klikker Logg ditt besøk, velger Found it og skriver om opplevelsen din. De fleste cacheeiere setter stor pris på om du tar deg tid til å skrive litt mer enn bare noen få ord.
Innhold | Historie ⇒ |